Thursday, August 4, 2011

SAHUR OH SAHUR . . .

"malasnye nak bangun pagiii~"
"ait, dah pukul 9"
"takpela tak makan...nanti puase gak.."

haaaa..ni la keletah org yg rugi...
tak elok budaya nii..
kene singkirkan cepat-cepat...
[heee rin pun mcm ni gak~ ^^]

"ibu,esok sahur nak makan, ikan bilis kicap dgn nasi tau..."
"minum air kosong pun jadi la...."
"nestum ke oats??"

heeee..ni la keletah org yg untung...
ha mantapkan lagi budaya nii..
kene gali dalam-dalam lagii...
[ikan bilis masak APE-APE sedappp....my fevret la! :D]


esok korg nak sahur ape???
fikir dulu....
fikir masak-masak, sbb ni bukan main2~
kalo dah fikir tu
rin nak habaq sket pasal
KEBAIKAN BERSAHUR
apetah lagi
BERSAMA KELUARGA
atau
RAKAN-RAKAN
sekalian.....


hukum SAHUR = SUNAT!!
bak kate pepatah
buat dpt PAHALA, tak buat RUGI!!!


manfaat yang dapat 
OF COURSE 
give ENERGY
&
pahala free-free je~


ia memudahkan kita dalam mengerjakan
PUASA....
kalau was-was niat kita diterima atau tak,
kita berniat la ketika bersahur...
:)


bagi mereka yang nak niat sahur tak terlewat..
gunalah masa yang ada untuk mendapat peluang
BERSAHUR!!!!
lagi pula
sahur ni amalan 
NABI MUHAMMAD SAW...
TERBUKTI AMAT BERMANFAAT!!! =)


mereka2 yang malas atau letih untuk bersahur, JANGAN MALAS!!!
SEBAB sahur ni menguatkan KECERGASAN badan kita..
selain itu, MEMBEZAKAN antara puasa penganut agama lain dan agama ISLAM..
sebab mereka tidak bersahur sebelum puasa...
waktu sahur ini adalah waktu yang AMAT MUSTAJAB untuk berdoa dan beramal kepadanya.... insyaALLAH....
time sahur, jangan lah makan 'ciput nah' atau 'banyak sangat'...
sekadar 'mengalas perut' pun dah memadai..
Rasulullah saw pernah bersabda bahawa waktu bersahur itu adalah bersamaan dengan bacaan 50 ayat suci Al-Quran...
kalau mereka2 yang sebelum ni tak pernah nak bangun SUBUH,
hahaa time ni boleh la terus solat SUBUH...alang2 sahur...
sebab waktu habis sahur je, dah azan subuh...  =D


so, kita rajin-rajin la bangun sahur..
banyak manfaat sebenarnya... 
ehhee...
cakap org...
rin pun malas gak.. ^^ tgh rajin2 kan diri la ni...
eheh
tapi nak share dgn korg semua manfaat sahur...
tgk dah banyak rin rugi pagi tadi...  "50 ayat suci Al-Quran" tuuuu~



jom same2 bgn esok....



sape sahur????meh2 komen~
korg selalu makan ape ye pepagi???
 nak tau gak... ^^



===))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ^0^ panjang tak aiskim sayaaaaa
=..=' papela



PEACELET'SSAHUR!!!!

4 comments:

  1. saye saho ari2..
    first day saho nasi bujng.
    2nd day nasi gorng.
    3rd day kurma.
    keempat nasi lemak.
    kelime xtau lagi.
    hehe

    ReplyDelete
  2. waa.....variasinye~ ^^
    rin lak
    1st day roti john
    2nd day xbgn
    3rd day xbgn
    4th day xbgn
    5th day meehun grg...
    6th day tgk ar cane~ ^^

    ReplyDelete
  3. start 1st day shur nsi smpy hri skrg....
    ade r 1 hr tu mkn bnde len psl tggl bpe mnit je lgi nk azn....
    hu3 shur emergncy....

    ReplyDelete
  4. aah!!naz xleyh xmkn nasiii~ =) lupe daa~ eh naz rin da DWLD UNUBORE!!!! ahahah3 geli ar tgk die nari~ euwwww ske tunjuk bontot! ahaha tapi lawak2~ rin pun ske cite my little chef...best!!

    ReplyDelete

=) i wonder....