Friday, December 9, 2011

Resipi : Mi Bujang Rin 1

Assalam....
semenjak-menjak duk rumah sewa...
makin pandai la masak bende2 yg amatlah senang~
ahhahaha
boleh siap dlm 15 minit (mi bujang goreng 'kaw' punye)
,^______^,


Resipi dan cara2nya: (edisi khas tuk org BUJANG SENANG!!!!)
  1. 1 paket or 1 keping mee maggi non-fried (gune mee maggi or mie sedap pun boleh...[rin gune mie sedap] )
  2. rendam kan mi dlm air panas selama... (pe susah...sampai die lembut n kembang..tapi jgn kembang sgt..nnt kurang sedap...^^ if bujang mcm rin...xkesa la kembang mane pun...perut rin gak mkn~)
  3. bukak api.... (or electric [canggih betul]....)
  4. letak minyak masak dlm kuali.(BERSESUAIAN : brape byk mi yg digune)
  5. letak, sos tiram 1 sudu besar dlm kuali minyak yg sudah panas... (API KECIL : takut hangus!!!)
  6. sos kicap (DAH BUJANG : suke hati)
    • opptional boleh gune perencah mie tu..mcm mie sedap~ kalo serbuk JANGAN!!!!
  7. tambah air (kalo nk basah tambah la air...tapi nnt kene tambah la kicap dan sos tiram..)
  8. 5 tangkai cili padi...di potong hiris...(KECIK2!!!..and kalo xnk pedas sgt letak 1or 2 jek)
  9. letak mi yg kite rendam dlm ramuan kite ni.... (buang air rendaman mi tadi!!!JANGAN X BUANG!)
  10. letak telur ayam yg mentah dlm mi ni... (cuci dulu ye....KEBERSIHAN!!!)
  11. GAUL-GAUL-GAUL sampai sebati... (sampai telur ayam tu masak, sampai mi tu digaul sebati...)
    • kalo nak basah (dah boleh angkat da..)
    • kalo nak kering (masak/goreng sampai mee tu agak2 kering...BUKAN HANGUS!!!)
 Taaaaaadaaaaaaaaaaaaaaaa!!!


senang,ringkas,padat.....^0^


peacecubelahtrydulubrutau...
^-^

3 comments:

  1. ahaha! power lahhh,siap ade resepi lagikkk..

    ReplyDelete
  2. of course la!! nnt kite nk wat resipi bujang len~ da kumpul~ehheeheh

    ReplyDelete
  3. thnx 4 the mee hri tu...
    sdap jek...
    he3

    amacm stembot???
    jdi???
    =P

    ReplyDelete

=) i wonder....